Po zaregistrovaní na našom eshope získavate u nás stálu zľavu 5%, až kým nedosiahnete ďalšiu úroveň zľavy :)

Správna starostlivosť o obuv

Tak, ako o každý majetok, aj o topánky sa treba starať. Správna starostlivosť totiž dokáže predĺžiť životnosť obuvi. A vaše topánky sa vám za to určite poďakujú :)

Starostlivosť o topánky sa líši podľa použitého materiálu, z ktorého sú vyrobené.

 20230109_124413

Hladká koža

Hladká koža si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Je náchylná na poškriabanie, preto je pri čistení vhodné používať jemnú hubku, či jemnú kefku. Na čistenie odporúčame penu, prípadne sprej. Nám sa osvedčili výrobky od značky Collonil. Veľmi praktický je štartovací balíček, kde nájdete všetko potrebné pre starostlivosť o hladkú kožu. Po dôkladnom očistení a vysušení treba koženú obuv poriadne naimpregnovať. Ideálnou voľbou je priesvitný balzam na kožu, ktorý rozotriete rovnomerne aj do medzierok medzi kožou a podrážkou a dostane sa aj do švíkov, čím zaručí, že vlhkosť neprenikne dovnútra. Druhou, "bezstarostnou" variantou, je impregnácia v spreji Carbon Pro, ktorú rovnomerne nastriekate zo vzdialenosti cca 15cm dookola celej topánky.

 20230109_124507

Textil

Starostlivosť o textil je jednoduchý a stačí vám k tomu handrička a mydlová voda. Ak však potrebujete hĺbkové čistenie, použite čistiaci a ochranný sprej alebo čistiacu penu.

Nubuková a brúsená koža

K starostlivosti o nubukovú a brúsenú kožu budete potrebovať krepovú kefku a čistiaci a ochranný sprej alebo čistiacu penu. Hrubšou časťou kefky nasucho vyčistíte hrubú špinu, vlhkou handričkou pretriete topánky a potom krúživými pohybmi krepovou kefkou vyčistíte topánky. Nakoniec opäť pretriete vlhkou handričkou, necháte vyschnúť a naimpregnujete sprejom na kožu.

 20230109_124702 

Syntetika

Na syntetickú obuv vám postačí mydlová voda a handrička, prípadne čistiaci a ochranný sprej a po umytí a vysušení naimpregnujte.

K správnej starostlivosti o obuv ale samozrejme patrí aj správne obúvanie - ideálne s "obuvákom", aby ste zabránili lámaniu a predratiu pätovej časti topánky.

Pred prvým obutím je nutné topánky naimpregnovať. Impregnácia zaručí vodeodolnosť obuvi a zároveň chráni topánky pred nečistotami. Pravidelnou impregnáciou taktiež predĺžite životnosť obuvi. V zime treba samozrejme topánky impregnovať častejšie ako v lete - ideálne vždy po čistení. Všeobecne platí, že topánky je potrebné impregnovať vždy pred nosením a potom cca 2x za mesiac.

20230109_124937

Po čistení alebo ak topánky premoknú, je potrebné ich správne vysušiť. Najmä kožené topánky odporúčame sušiť vždy pri izbovej teplote, NIKDY nie pri zdroji tepla a NIKDY NIE na radiátori. Koža sa vysuší a scvrkne. Mokré topánky je potrebné sušiť čo najviac otvorené, vybrať stielky, ak sú veľmi mokré, vložiť do vnútra pokrčené noviny, ktoré treba pravidelne meniť za suché, až kým nevytiahnu všetku vlhkosť. Pranie v práčke je prísne zakázané. Naruší priľnavosť materiálov, spôsobí odlepenie podrážky, naruší konštrukciu topánky, až spôsobí stratu pôvodného tvaru. Topánky opraté v práčke strácajú záruku. 

Verím, že ste sa niečo nové naučili a tento článok vám pomôže predĺžiť životnosť vašich topánok.

Martina, LITTLEFEET