Po zaregistrovaní na našom eshope získavate u nás stálu zľavu 5%, až kým nedosiahnete ďalšiu úroveň zľavy :)

Prvé topánky, barefoot a prvé kroky

Určite to všetci rodičia poznáte…dieťatko sa začne stavať na nôžky a vy začnete premýšľať:

Kedy kúpiť prvé topánky? Aké prvé topánky kúpiť? Toto je pre mnohých rodičov veľká dilema…tak sa ju spolu pokúsime aspoň troška zjednodušiť :)

Prvé topánky…Mäkké alebo tvrdé?
Dieťatko štvornožkuje, začne sa stavať na nôžky a robí prvé kroky okolo nábytku. To najlepšie, čo môžete urobiť, je nechať dieťatko úplne naboso.

20210519_174441-372x590 (1)

Je naozaj neuveriteľné, čo deti s nožičkami dokážu, keď im na to dáme priestor :)

V nohách máme neskutočné množstvo nervových zakončení a malé deti držia stabilitu práve v prstoch na nohách. Keď nôžku “zatvoríte” do neohybnej pevnej topánky s oblou špičkou, nôžka stráca kontakt s povrchom a vývoj chôdze sa môže zastaviť. Dieťatko sa nevie hýbať, nevie s nôžkou pracovať, prsty sú stláčané, chodidlo neohybné. V takejto neohybnej topánke sa nevedia deti postaviť na špičky, nevedia vykročiť do priestoru, členok je ako v sadre. Obúvať pevnú obuv na prvé kroky je z môjho pohľadu naozaj nevhodné.

PhotoCollage_20210507_211406145-425x425

Detské nôžky potrebujú pracovať, prsty sa potrebujú rozprestierať a udržiavať stabilitu, nôžky sa potrebujú pri kroku naťahovať a dieťatko je oveľa istejšie, keď je bosé.

Viac o tom, prečo obúvať “barefoot” sa dočítate v našom článku: na tomto linku

Mám teda obuť “barefooty” keď sa mi dieťatko začne stavať na nôžky?

Barefoot topánočky sú síce mäkké a ohybné, s výborným tvarom špičky, ale taktiež sa neodporúčajú obuť hneď, keď dieťatko začne stáť. Prvé topánky odporúčam obuť vtedy, keď už vie dieťatko prejsť samé, to znamená,že spraví pár krokov, zastaví sa, čupne si, postaví sa, otočí sa…bez akejkoľvek pomoci – je to samostatný chodec. Vtedy je pripravené na topánočky.

 

Do tohto času sa odporúčajú obuť len capačky, ktoré nôžku nijakým spôsobom neobmedzujú, sú mäkké, ľahké, ohybné a dieťatko ich na nôžke ani necíti.

Najlepšie sú capačky s troj alebo štvor-vrstvovou podrážkou, ktoré sa dajú v suchom počasí využiť aj vonku, napr. značka LILIPUTI

Aké topánky teda obuť, keď už dieťatko samostatné chodí?

Najdôležitejšie pri výbere prvej obuvi je premeranie a zhodnotenie typu nožičiek. V domácom prostredí je najlepší spôsobom merania obkreslenie na papier. Odporúčam prečítať si náš článok na tomto linku kde sa dozviete o typoch nožičiek, aj ako zmerať nôžky v domácom prostredí.

20210509_194338-443x590

Ak si neviete dať rady s meraním a ste z okolia Trenčína, neváhajte navštíviť našu predajňu.

Veľmi radi Vám s výberom prvých topánočiek pomôžeme, nožky dôkladne premeriame a odporučíme vhodné značky. Taktiež je možné na našej predajni zakúpiť všetko, čo je aktuálne skladom a dá sa platiť v hotovosti alebo kartou.

Budeme sa tešiť na Vašu návštevu :)

Tím LITTLEFEET.